Jossulla alkoi menkat tänään eikä hän ole edes kahtatoista vuotta. Isommalla alkoi vajaa vuosi sitten. Olisin vielä suonut heille kummallekin vapaita lapsuusvuosia ilman siteiden yms kanssa vehtaamista. Hyvä että tässä on tottunut Mimin alkaneisiin kuukautisiin. (Itse hän kyllä hyvin asian hoitaa - ilmoittaa koska tarvitsee siteitä jne). Tänään kylläkin Mimi oli Jossua opastanut siteenvaihdossa jne.Kertoivat sitten minulle, kun tulin töistä. (Oma pikkusiskoni muisteli kun mainitsin asiasta et kun hänellä alkoi niin hän kertoi minulle ja vannotti ettei saa kertoa äidille). On se vaan niin paljon avoimempaa nykyään kuin silloin ennen

Itselläni tosin kuukautiset alkoivat ennen 11 ikävuottani  70-luvun puolivälin kieppeillä - ja silloin vieä  asuimme sellaisessa asunnossa, jossa ei ollut edes sisävessaa. Muistan vielä kuinka laskin lämmintä vettä uunissa olevasta vesisäiliöstä vatiin ja toisessa huoneessa sitten pesin itseäni. Silloin siteetikin olivat älyttömän paksuja ja hankalia (vaikkakin Jossu nytkin valitteli et tuntuu epämukavalta). Mutta en mä tuntenut mitenkään noloksi itseäni enkä hävennyt vaikka olin pienessä kyläkoulussa viidennellä luokalla ainoa, jolla oli jo kuukautiset. Muistelen että olisin saanut vihurirokkorokotuksen sitten samaan aikaan kuin kuudesluokkalaiset.

Eilen juuri lueskelin  artikkelia "Kuukautiskupista" . Itse en tiedä sopeutuisinko sellaista enää käyttämään. Mutta ehkäpä tytöt joskus... kyllähän se säästäisi aika paljon - ainakin jätettä tulisi vähemmän - ja nykyään on kuitenkin helppo pitää hygeniastaan muuten huolta.